Recept na kuře na paprice naší babičky: Kouzlo je v uzené paprice

kuře na paprice

Kuře na paprice je jídlo, které zná určitě každý. Tento tradiční maďarský pokrm je velmi oblíbený i na Slovensku, kde se mu říká kuřecí paprikáš. Vyzkoušejte si ho připravit i vy!

Mnozí z nás hledají dobré a rychlé jídlo, nad jehož přípravou nestrávíme více času než je potřeba. Kuře na paprice chutná jak malým, tak i velkým jedlíkům.

Suroviny na kuře na paprice

Na jeho přípravu budete potřebovat 4 kuřecí prsa, 2 lžíce oleje, 2 cibule, sušenou uzenou papriku, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžičku kukuřičného škrobu, 2 lžíce smetany ke šlehání, 500 ml vývaru a sůl s pepřem na dochucení.

Příprava pokrmu je relativně jednoduchá a klíčovou roli v něm budou hrát kvalitní suroviny. Jídlo může slušně pozvednout silně aromatická uzená paprika z Maďarska, ale když ji neseženete, bohatě postačí i ta ze supermarketu.

Jak udělat kuře na paprice

Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Poté na pánvi rozehřejte olej a na něm osmahněte kuřecí maso do zlatova. Přidejte nakrájenou cibuli, uzenou papriku, prolisovaný česnek a osmahněte je spolu s masem.

Kukuřičný škrob, nebo mouku rozmíchejte v malém množství vody a přidejte do pánve s kuřecím masem a zeleninou. Celé to ochuťte sladkou paprikou, dobře promíchejte a nechte osmahnout alespoň 2 minuty. 

Přidejte vývar a nechte omáčku vařit a zhoustnout přibližně 15 minut na středním plamenu. Poté přilijte smetanu ke šlehání a dobře omáčku promíchejte. Díky smetaně a paprice by se měla omáčka zbarvit do světle hnědé barvy.

Omáčku na závěr už jen dochuťte, a to podle toho, jak moc výraznou si ji přejete mít. Můžete přidat ještě trochu uzené sušené papriky, sůl a pepř. Ti odvážnější třeba i špetku chilli.

Jak podávat kuře na paprice

Kuře na paprice můžete jíst jak s těstovinami, tak s knedlíkem. Na Slovensku si jídlo vychutnávají dokonce i s haluškami. To, jakou přílohu zvolíte, je čistě na vás. My ale doporučujeme dát si kuře na paprice s kolínky nebo knedlíky.

Hezké by bylo jídlo třeba i dozdobit najemno nakrájenou chilli papričkou, ale pro některé to může být příliš pikantní. Na ozdobu doporučujeme ale i čerstvé bylinky.

Ať už jste fanoušky kuřete na paprice, nebo dáváte přednost jinému jídlu, doufáme, že se vám další kuchařský počin povede a že si na jídle pochutnáte! Minimálně tolik, jako my v redakci na kuřeti na paprice.

Zdroje: redakce, Jaroslav Křížek – autorský text; Náhledový obrázek: Jaroslav Křížek / redakce