Oslaďte si Vánoce dezertem: Vanilková či jogurtová Panna cotta jsou skvělou volbou

dessert, panna cotta, plate

Italský dezert Panna cotta je jedním z nejoblíbenějších sladkých pokrmů. Najde využití kdykoliv během roku. Není tak divu, že existuje hned několik receptů, které se hodí hlavně ve vánočním období!

Hned vedle klasiky jako je tiramisu si své výsadní místo drží lahodná Panna cotta, většinou servírovaná ve skle. Příprava je totiž rychlá, jednoduchá a výsledek je velmi chutný! Překvapte letos své blízké lahodnými chutěmi v podobě vanilkové nebo jogurtové Panna cotty.

Panna cotta s příchutí vanilky

Ingredience

Na čtyři sklenice budete potřebovat: 250 ml mléka, 500 ml šlehačky, 75 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 6 plátků želatiny. Na polevu pak využijete 50 g hořké čokolády a různé čokoládové zdobení, sušenky nebo cokoliv dle vašeho uvážení.

Příprava

V hrnci za stálého míchání přivedeme k varu mléko se šlehačkou, cukrem a nakrájeným vanilkovým luskem. Poté snížíme plamen a necháme vše dusit asi 8 až 10 minut. Hrnec následně odstavíme z plotny a vyjmeme vanilkový lusk.

V dalším kroku připravíme plátky želatiny podle návodu na obalu a vmícháme je do ještě teplé směsi mléka a šlehačky. Panna cottu jednou propasírujeme, a poté rovnoměrně nalijeme do čtyř sklenic. Poté přikryjme a dáme přes noc do lednice.

Před podáváním rozpustíme hořkou čokoládu ve vodní lázni a rozdělíme rovnoměrně do čtyř sklenic. Vrchní část ozdobíme čokoládovým zdobením, sušenkami nebo něčím podobným dle libosti.

Jogurtová panna cotta

Ingredience

Na čtyři sklenice budete potřebovat: 4 plátky želatiny, 2 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce mléka, 500 g přírodního jogurtu, 1 lžičku vanilkového extraktu. Na polevu pak použijete 300 g malin, šťávu z ½ citronu a 1 lžíci moučkového cukru.

Příprava

Připravíme si plátky želatiny a vložíme je do misky se studenou vodou. Do malé pánve pak dáme cukr a mléko a na mírném ohni mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přivedeme k varu, a poté stáhneme plamen. Želatinu vyjmeme z vody, vymačkáme přebytečnou tekutinu a vmícháme do horkého mléka. Následně necháme zhruba 10 minut vychladnout.

V dalším kroku vyšleháme jogurt a vanilkový extrakt, načež směs nalijeme do jednotlivých sklenic. Necháme zhruba 3 hodiny vychladit.

Poté si připravíme maliny, citronovou šťávu a cukr do malého hrnce a přidáme jednu lžící vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Následně odstavíme z plotny a směs propasírujeme přes jemné sítko. Panna cottu přelijeme malinovou směsí a servírujeme.

Pokud hledáte rychlý a chutný dezert, Panna cotta je dozajista skvělou volbou. Bude chutnat vám i vašim návštěvám!

Zdroje: redakce, autorský text, Náhledový obrázek: Pixabay