Do omáčky Carbonara smetana nepatří! Připravte si tuhle italskou specialitu i vy

carbonara

Těstoviny Carbonara jsou tradiční italské jídlo, které se skládá z těstovin, omáčky Carbonara a dalších ingrediencí. Jestli vás zajímá, jak si připravit omáčku Carbonara jako z Itálie, čtěte dál!

Častou chybou, mnohdy i v lépe vypadajících restauracích, je to, že do omáčky Carbonara přidávají smetanu, kukuřici nebo kuřecí maso. To jsou ingredience, které v pokrmu rozhodně nemají co dělat. Ingrediencí není tolik a při správné přípravě by měla vyniknout jejich specifická chuť. Co tedy patří do omáčky Carbonara?

Pro přípravu budete potřebovat: 400 gramů těstovin nebo noků, 150 gramů pancetty, 3 vejce, 75 gramů strouhaného parmazánu, lžíci olivového oleje a sůl s pepřem na dochucení.

Postup přípravy špaget Carbonara

Na sporák dejte hrnec s osolenou vodou a přiveďte ji k varu, abyste si ji připravili na těstoviny. Zatímco se bude voda zahřívat, můžete si nakrájet pancettu.

Pancetta je slanina vyráběná z bůčku, okořeněného černým pepřem a dalším kořením. V případě, že ji zrovna v lednici nenajdete, postačí vám i prosciutto nebo jiná sušená šunka. Chuti pancetty se ale nevyrovná.

Zatímco se budou vařit špagety, na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm slaninu. Dále si taky připravte omáčku. Oddělte bílek od žloutků a žloutky v misce rozšlehejte vidličkou a přidejte strouhaný parmazán. Bílky si můžete schovat na jiný recept. Celou směs dobře promíchejte.

Jakmile budou špagety hotové, sceďte je a dejte zpět do hrnce. Rozmíchaná vejce s parmazánem vmíchejte do špaget. Můžete přidat i část osmažené pancetty. Dochuťte solí a pepřem tak, abyste hezky podtrhli chuť čerstvých vajec a italské slaniny.

Podávat můžete ihned, ideálně v hlubokém talíři ozdobené osmaženou pancettou, hoblinkami parmazánu a čerstvě nasekanou petrželkou.

My v redakci jsme si vybrali jako přílohu noku a vůbec jsme nelitovali. Jestli i vy chcete vyzkoušet tohle jídlo trošku jinak, určitě vám noky jako přílohu můžeme doporučit. Teď už nám nezbývá než vám popřát: „Dobrou chuť.“

Zdroje: redakce, autorský text; Náhledový obrázek: Pixabay