Jsme národem houbařů, ale málokdo ví, že zajímavé houbařské úlovky můžeme najít už na začátku jara. Vyrazte s námi proto do přírody a obohaťte si svůj jídelníček o výborné české houby.
V případě mírnější zimy se první úlovky z říše hub mohou objevit již počátkem března. Nicméně je nezbytné, aby bylo dostatečně vlhko, což může být po suché zimě problém.
Jarní houby jsou fascinující, avšak jejich nalezení může být docela oříšek, možná proto, že nerostou úplně všude. Když se však objeví, stojí to za to!
Procházka jarním lesem, za účelem sběru hub, může být navíc vynikajícím způsobem relaxace a odreagování.
Houbařský ráj
František Smotlacha ve 20. letech minulého století založil Českou mykologickou společnost a významně přispěl k rozmachu sběru hub v Čechách.
Díky jeho úsilí se podařilo přesvědčit lidi, že většina hub je jedlá, a zajistil vydání atlasu hub. Osobně zkoumal více než 1 700 druhů hub, a dokonce veřejně ochutnal muchomůrku citronovou!
O tom, že jsme národ houbařů, vypovídá také to, že každý rok si z lesa Češi odnesou houby za více než 3,5 miliardy českých korun.
Kačenka česká
Jedny z prvních poživatelných hub, které na jaře vykukují, jsou kačenky. Jsou to výborné jedlé houby, avšak bohužel se vyskytují vzácně, převážně jen v určitých oblastech České republiky.

Často je najdete v listnatých lesích nebo zarostlých sadech, zejména pod olšemi, topoly či třešněmi.
Rostou typicky ve skupinách, někdy opravdu hojně, a díky své vynikající chuti jsou považovány za královny jarní kuchyně. Můžete je připravit různými způsoby, například jsou skvělé ve smetanové omáčce.
Smrž
Růst smržů obvykle nastává po období, kdy už sklidíme Kačenky. Často je najdeme na podobných místech, především v trávě a pod jasanovým opadem.

Pokud máme štěstí, vyroste jich opravdu hodně. Občas se ale mohou objevit i na mulčovací kůře, ve městech či na zahradních záhonech. V České republice roste kolem deseti druhů smržů.
Všechny jsou jedlé, mají léčivé účinky, mezi které patří například podpora imunity. Smrž patří k nejcennějším houbám hned po lanýžích a je hojně využívaný ve špičkových restauracích.
Destice chřapáčová
V jehličnatých lesích se občas objevuje jedlá houba nazývaná destice chřapáčová. Tato houba vykukuje od března až do konce května.
Často roste ve skupinách na pařezech tlejících stromů, především smrků a borovic, a má vzhled vzdáleně podobný jidášovu uchu.
Je poměrně neutrální co do chuti, tak i vůně a v kuchyni se obvykle využívá především do polévek nebo směsí s jinými druhy hub.
Jarní sběr hub není pro každého
Hledání těchto pokladů přírody vyžaduje zkušenosti a znalosti, které ne každý má. Místní terén, vhodné prostředí a správný čas jsou klíčové faktory pro úspěšný sběr. Pro mnohé se tak může stát hledání jarních hub složitým úkolem.
Pokud však najdete správné místo a máte trpělivost, může se jarní sběr hub stát nejen příjemnou aktivitou, ale i zdrojem vzácných lahůdek přírody.
Zdroje: redakce, Houby-Rostou ; Náhledový obrázek: Bethl/Pixabay
One Reply to “Česko, národ houbařů: Vyrazte teď do lesa a nasbírejte kačenku, smrže a destici”
Comments are closed.