Jestli si potrpíte na zvláštní pojmenování jídel, u této buchty si rozhodně přijdete na své. Žíznivá jeptiška totiž dělá čest svému jménu. Je to pořádná násoska – obsahuje červené víno i rum.
Rychlý, svěží a lahodný dezert – to je Žíznivá jeptiška, která silně zapůsobí na vaše chuťové buňky. Vlastně vás možná trochu opije směsicí chutí. A příprava vůbec není složitá, zabere vám jen chvilku.
Ingredience
K přípravě budete potřebovat: ¼ litru červeného vína, 140 gramů mletých lískových ořechů, 1 balení vanilkového cukru, 4 vejce, 230 gramů moučkového cukru, 30 gramů mouky, 40 gramů strouhanky, 1 balení prášku do pečiva, 4 lžíce rumu, 4 lžíce malinové šťávy, 1 tyčinka skořice, 4 hřebíčky
Příprava
Připravte si vejce a oddělte žloutky a bílek. Žloutky umíchejte společně se 130 gramy moučkového cukru a vanilkovým cukrem do pěny. Poté vmíchejte strouhanku, mouku, prášek do pečiva a namleté lískové ořechy. Nakonec přidejte bílek vyšlehaný na tuhý sníh.
Těsto nalijete do vymazané formy jakéhokoliv tvaru (buchta může mít různé podoby), uhlaďte a pečte na 180 stupňů asi 50-60 minut. Doba pečení se liší dle druhu trouby. Průběžně špejlí zkoušejte, jestli je těsno upečené.
Do připraveného hrnce dejte 100 gramů moučkového cukru, červené víno, malinovou šťávu, hřebíček a tyčinku skořice. Přiveďte k varu, a poté přidejte rum. Vše dobře promíchejte, přeceďte a nechte vychladnout. Vychladlý koláč následně přelijte tekutinou a dejte přes noc do lednice. Druhý den ráno jej vyklopte z formy. Ozdobte šlehačkou, moučkovým cukrem, kokosem či ovocem podle chuti.
Zvolte výrazné červené víno, které dodá koláči tu správnou chuť. V období Vánoc můžete využít svařené víno, které navodí tu správnou sváteční atmosféru.
Chcete doplnit partu buchet o dalšího kamaráda? Vyzkoušejte Opilého kapucína, který je podobný. Je to druh oříškového koláče, který se máčí v kořeněném víně. Bude stejně chutný jako Žíznivá jeptiška.
Zdroje: Amuse Bouche, Freundin, Náhledový obrázek: Any Lane / Pexels