Vychutnejte si Itálii: Citrónový sicilský dort vás přenese na slunný ostrov

Citronový dort

Sníte o tom, že si vychutnáte skvělé pokrmy kdesi ve slunném ráji? Sníte o sicilských citronových hájích a nebeských chutích, které se vám rozplývají na jazyku.

Když pomyslíme na léto, slunce a la dolce vita, vybaví se nám Sicílie! Zejména v chladných, deštivých podzimních dnech se často rádi myšlenkami touláme mimo realitu. Vydejte se s námi na takovou cestu a vyzkoušejte recept na sicilský citronový dort! Je chutný, lehký a jen při pohledu na něj se vám budou sbíhat všechny sliny. A co teprve, až ho ochutnáte! Pojďte si ho s námi připravit.

Ingredience

K přípravě korpusu budeme potřebovat: 6 vajec, 200 g cukru, 120 g rozpuštěného másla, 150 g mouky, 100 g mletých mandlí, 150 ml pomerančové šťávy (nejlépe čerstvě vymačkané), 2 citrony, případně trochu citronové kůry, 1 balení prášku do pečiva, špetka soli.

Na sirup budeme potřebovat: 80 g cukru, 80 ml vody.

Na krém budeme potřebovat: 250 g mascarpone, 200 g smetany, 50 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru.

Crop woman pouring flour in bowl in kitchen
Foto: SHVETS production/Pexels

Příprava

Pokud máte horkovzdušnou troubu, předehřejte ji na 170 °C, v případě horního/spodního ohřevu na 190 °C.

Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky následně ušlehejte společně s cukrem do nadýchané hmoty. Poté je smíchejte s rozpuštěným máslem, moukou, nastrouhanými mandlemi, pomerančovou šťávou, citronovou šťávou a kůrou a práškem do pečiva. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme do žloutků s ostatními ingrediencemi.

Těsto nalijte do vymazané formy (použijte rozměr, který máte, nejlépe však s průměrem cca 24 až 26 cm) nebo vyložené pečicím papírem. Následně pečte asi 40 minut. Doba pečení se může mírně lišit, proto v průběhu provádějte test špejlí, abyste se ujistili, že je dort propečený.

Mezitím v hrnci přiveďte k varu 80 g cukru a 80 ml vody, dokud se krystalky cukru nerozpustí. Jakmile dort vytáhnete z trouby, na několika místech ho rovnoměrně propíchejte vidličkou nebo tenkou tyčinkou, a poté povrch potřete sirupem.

Na přípravu krému vyšlehejte mascarpone, smetanu, cukr a vanilkový cukr, a poté natřete na vychladlý dort. V případě potřeby ozdobte nasekanými mandlemi a citronovou kůrou.

Příprava je jednoduchá a nezabereme vám příliš času. Během chvilky vykouzlíte chutný dezert. Šťavnatý, citronový a nadýchaný – takový je tento dort evokující Sicílii. Jestliže recept vyzkoušíte, budeme rádi, když se s námi podělíte o výsledek a své chuťové dojmy. Dobrou, nebo spíše sladkou chuť!

Zdroje: Freundin, redakce, autorský text; Náhledový obrázek: Alesia Kozik/Pexels