Cizrna je jedna ze zdravějších potravin, kterou se určitě jednou za čas vyplatí zařadit do jídelníčku. Dělají se z ní polévky, kaše, pyré a další pokrmy. Nás ale nejvíc zaujala pečená cizrna!
Chutná jako křupky a připravit ji zvládne i malé dítě. Pro její přípravu budete potřebovat cizrnu, olivový olej, oblíbené koření (vhodná je například sušená uzená paprika) a sůl.
V případě, že máte suchou cizrnu, budete si ji muset přes noc nechat máčet ve vodě. Jestli tedy jídlo chcete mít opravdu do pár minut hotové, doporučujeme vám koupit si cizrnu naloženou v nálevu, která už bude změklá. Cizrna v konzervě je většinou k dostání ve všech větších obchodech.
Cizrnu si dejte do mísy, pořádně propláchněte teplou vodou a poté zakápněte olivovým olejem. Přidejte vaše oblíbené koření a osolte.
Pečte v troubě předehřáté asi na 250 °C na pečicím papíru. To, že je cizrna hotová, byste měli poznat podle toho, že se jí změní barva na tmavší a že začne být křupavější – můžete ji v průběhu i ochutnávat.
Pečenou cizrnu můžete použít jako posypku do salátů, nebo jako zdravější náhražku pochoutek k televizi. Skvěle se bude hodit i jako zdravá svačinka do školy nebo do práce.
Zdroje: redakce, autorský text; Náhledový obrázek: Anna Štětková/redakce