Recept na jablečný štrúdl, který voní jako podzim

jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl, neboli jablečný závin, je oblíbenou pochoutkou spousty z nás. Jeho příprava je docela jednoduchá, ale my vám ukážeme, jak ho vyladit k úplné dokonalosti.

Jablečný štrúdl zná určitě skoro každý. Připravit ho ale tak, aby vám provoněl celou kuchyni a aby se po něm zaprášilo, jen co se vytáhne z trouby, je už ale větší oříšek.

Na přípravu takové štrúdlu budete potřebovat: listové těsto, 4 až 6 větších jablek, 2 lžíce třtinového cukru, špetku skořice, citronovou šťávu, půl hrnku vlašských ořechů, 1 vejce, vanilkový cukr, perníkové koření a rozinky.

Postup

Listové těsto, které si můžete buď vyrobit sami, nebo koupit v obchodě, si rozválíme na zhruba centimetr tlusté pláty a položíme na pečicí papír.

Dále si připravíme jablečnou směs. Jablíčka si nahrubo nastrouháme a smícháme je spolu se dvěma lžícemi třtinového cukru. Do směsi přidáme citronovou šťávu a trochu skořice. Abychom dosáhli křupavosti štrúdlu, musíme přidat i nasekané vlašské ořechy. Jestli chcete udělat štrúdl zajímavější, můžete směs ozvláštnit i trochou perníkového koření, rozinek a vanilkového cukru, ale není to povinnost. Určitě bude štrúdl výborný i tak.

V úplném závěru dáme směs, nebo část směsi, na listové těsto. Ještě před zamotáním štrúdlu, můžeme směs znovu posypat oříšky a skořicí rozmíchanou s cukrem. Zamotáme štrúdl, aby směs nekoukala ven, a potřeme ho rozmíchaným vajíčkem, aby se nám v troubě hezky opekl.

Pečeme na 185°, dokud nebude štrúdl nazlátlý (asi 20 až 25 minut). V průběhu ještě jednou vyndáme a znovu potřeme rozkvedlaným vejcem.

Jablečný závin můžeme podávat jen tak, s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou anebo dokonce s vanilkovým pudinkem.

Doufáme, že si tenhle původně rakouský dezert z 18. století připravíte i vy. Určitě se s námi v komentářích podělte o to, jak se vám povedl a jak vám chutnal. Nám už nezbývá nic jiného, než vám popřát: „Dobrou chuť“.

Zdroje: redakce, autorský text; Náhledový obrázek: Anna Štětková