Někdy stačí málo a vaše zdraví se může zhoršit nebo zlepšit. Mnohdy je na vině pouze nedostatek určitých živin. Jaké projevy může mít tělo, když mu chybí hořčík?
Jak se projevuje nedostatek hořčíku?
Trpíte často nevolnostmi, zvracením, únavou nebo svalovou slabostí? Odpověď na otázku, co může být důvodem, je patrně jednoduchá. Pravděpodobně budete přijímat nedostatečné množství hořčíku a vaše tělo vysílá varovné signály. Mezi další symptomy pak dále může patřit nízká chuť k jídlu, svalové křeče, třes nebo abnormální srdeční rytmy, jak uvádí web National Institutes of Health.
Nedostatek hořčíku, tzv. hypomagnezémie, znamená jediné – nemáte dostatek živin ve vašem těle. A jestliže je postrádáte delší dobu, může to mít vliv na vaše zdraví. Ačkoliv se nejedná o stav, který by vás ohrožoval a s nímž by se nedalo nic dělat, je na místě problém zavčas identifikovat.
Proč potřebujeme hořčík?
Tělo nevyžaduje hořčík pro nic za nic, má totiž zásadní roli – působí na srdce, svaly i ledviny. Hořčík reguluje nervové a svalové funkce, vyrovnává hladinu cukru v krvi a pomáhá tělu při tvorbě bílkovin, kostí a DNA. Pokud jeho nedostatek neřešíte, může docházet ke zvýšení krevního tlaku, migrénám, osteoporóze nebo diabetu 2. typu, uvádí web Health.

Jelikož tělo postrádá základní živinu, bez níž nedokáže normálně a zdravě fungovat, dává vám to znát v podobě slabosti. Nedostatek hořčíku rovněž ovlivňuje metabolismus, který se mění. Nepřijímáte tak tolik potřebné energie, a proto se cítíte unaveni.
Co způsobuje nedostatek hořčíku?
Zdravé tělo klasicky hořčík nepostrádá. Tento stav většinou může být způsoben stravou, která nezahrnuje dostatek hořčíku, nebo různými zdravotními problémy. Mezi ně mohou patřit zažívací onemocnění, např. Crohnova choroba, dlouhodobé zvracení nebo průjem, problémy s ledvinami a dlouhodobé užívání některých léků, jako jsou diuretika. Rizikovým faktorem je nezdravý životní styl, převážně pak alkoholismus, uvádí web Health Direct.
Kde najdeme hořčík?
Nedostatek hořčíku se obvykle léčí pomocí speciálních doplňků stravy. Nejpřirozenějším způsobem je ale konzumace potravin, ve kterých se ve větším množství nachází.
Patří sem listová zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena nebo různá zrna. Zdrojem hořčíku může být i drůbeží maso, droždí či tmavá čokoláda.
Hořčík je minerál nezbytný pro zdravé svaly, nervy, kosti a hladinu cukru v krvi, proto bychom měli dbát na to, abychom ho ve své stravě měli. Jak nejčastěji doplňujete hořčík vy?
Zdroje: Health, Health Direct, National Institutes of Health; Náhledový obrázek: Andrea Piacquadio / Pexels