Palačinky jsou jedno z nejrychlejších jídel a zároveň jedno z těch nejchutnějších. Přinášíme vám základní recept, který hravě zvládne úplně každý, a tipy na to, jak tohle jídlo o trochu vylepšit.
Základní těsto na palačinky sestává z 250 ml mléka, dvou kusů vajec, poloviny vanilkového cukru, 150 g hladké mouky, špetky soli a oleje.
Rozmíchejte nejdříve vejce s mlékem, abyste předešli tvoření hrudek v těstě. Pak přisypte mouku, špetku soli a vanilkový cukr. Jestli chcete slané palačinky, vanilkový cukr nepřidávejte. Těsto by mělo být ani ne moc tekuté, ani ne moc tuhé. V případě, že je těsto moc tuhé, přilejte trochu mléka, v opačném případě přisypte mouku.
Palačinky smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Pak jen pomažeme marmeládou, nebo čímkoliv, co máme rádi.
Jestli chcete vaše palačinky ještě trochu pozvednout, zkuste následující tipy z naší redakce.
Nechte těsto před přidáním mouky odpočinout
Zkuste před smažením těsto na chvíli odložit někam do chladu. Alespoň 15 minut palačinkám určitě prospěje a vy zjistíte, zda přidávat další mouku kvůli zahuštění, nebo ne.
Udělejte si nadýchané palačinky
Nadýchané palačinky získáte, když před přidáním vajec rozdělíte bílek a žloutek a z bílku uděláte sníh. Ten potom opatrně vmícháte do těsta. Nic jiného v tom není a vy si díky tomuto jednoduchému triku budete schopni připravit nadýchané palačinky.
Zkuste jiné příchutě
Nemusíte hned hledat recept na čokoládové palačinky. Bohatě stačí, když do těsta přidáte kousky čokolády. Stejně tak můžete vykouzlit kakaové palačinky přidáním kakaa, nebo špenátové palačinky přidáním rozmixovaného špenátu. Oblíbenou nízkokalorickou variantou jsou banánové palačinky, kde se v těstu ubere na mouce a přidá se do něj rozmačkaný banán.
Naplňte je něčím novým
Většina z nás určitě zná klasické palačinky s marmeládou, nebo s cukrem. Za vyzkoušení ale určitě stojí i javorový sirup v kombinaci s citrónovou šťávou a máslem, nebo mascarpone rozmíchané s lesním ovocem. Když budete mít více času, do palačinek se vám určitě bude hodit i rozvar z jablek nebo banánů. Špenátové palačinky jsou skvělé s ricottou nebo šunkou.
Na čem je budete smažit je důležité
Každý olej se hodí na něco jiného a na smažení je nejlepší právě řepkový. Řepkový olej má skoro nejvyšší bod zakouření – to znamená, že je těžší ho přepálit než jiné oleje. Zároveň je bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje. Navíc je vhodný i při histaminové intoleranci. Při smažení palačinek dejte pozor na to, aby byl olej dostatečně rozpálený. Využít můžete i máslo, u kterého je ale potřeba hlídat, aby se nepřepálilo.
Máte i vy nějaké osvědčené fígle při přípravě palačinek? Určitě budeme rádi, když se o ně s námi podělíte.
Zdroje: redakce, autorský text; Náhledový obrázek: Pixabay