Pokud máte rádi fermentovanou lahůdku kimči, zbystřete. Snadnou přípravu domácích placek z kimči jako hlavní ingrediencí si jistě zamilujete.
Co je to kimči?
Kimči je tradiční fermentovaná zelenina původem z Koreje. Podává se hlavně jako příloha k jídlu. Kimči je blahodárné pro trávení a střevní mikrobiom. Na fermentaci se nejčastěji používá směs čerstvého pekingského zelí, mrkve, bílé ředkve a cibule. Stěžejní složkou je zde však fermentovací nálev, skládající se ze soli, česneku, sójové omáčky, zázvoru, pálivé papriky a cukru. Nejen že tato směs zajistí dostatečnou fermentaci zeleniny, ale také dodá tomuto pokrmu specifickou chuť, na kterou jen tak nezapomenete. Kimči si můžete během několika týdnů hravě vyrobit doma, nebo kimči koupit už hotové a připravené ke konzumaci.
Připravte si lahodné kimči placky
Placky z kimči jsou jednoduchá, lehce stravitelná dobrota snadná na přípravu. Tento netradiční způsob přípravy vás jistě překvapí, a placky tak budete připravovat opakovaně. Obsahují jen pár ingrediencí a vašemu bříšku udělají dobře po celý rok.
Na přípravu placek budete potřebovat: kimči, nálev z kimči, jedno vejde, hladkou mouku, sůl, pepř a ghí nebo olej.
V míse rozmíchejte jedno vejce, aby se spojil žloutek a bílek. Přidejte špetku soli a pepře. Dál do mísy vložte dvě hrsti kimchi a to celé lehce zasypte vámi preferovanou moukou. Aby nebyla směs hustá, přilejte trošku nálevu z kimči. Požadovaná konzistence je táhlá a tekutá, jako například u těsta na palačinky. Díky vejci se těsto netrhá a zůstane dokonale vláčné. Nelekejte se velkých kusů zeleniny v těstě, plackám to dodá šťavnatost. Hotovou směs smažíme na rozpálené pánvi na ghí másle nebo oleji, o velikosti malých lívanců s průměrem asi 10 cm. Placky jsou chutné samotné, nebo s jakoukoliv pomazánkou či dipem ze zakysané smetany a čerstvých sezónních bylinek.
Tento jednoduchý recept je výživný a rychlý na přípravu. Těsto můžete mít také předem hotové a připravené rovnou na pánev.
Fermentovaná zelenina kimči je probiotická nálož a pomáhá ke zdravým střevům a jejich peristaltice, jak je známo po celé Asii. Tuto fermentovanou směs můžete použít na několik způsobů a obohacovat tak svůj jídelníček po celý rok.
Zdroj: redakce, autorský text; Náhledový obrázek: Pixabay