Chutě Španělska: Empanadas, horchata i paella

paella

Španělsko se nepyšní pouze krásnými plážemi a turisticky vyhledávanými památkami. Pro Španěly je důležité i jídlo, které si vychutnávají v různých podobách. Jaké tedy podle nás stojí za to?

Mnohým z nás se při návštěvě Španělska vybaví dobré výrazné víno, kterému místní podnebí velmi lichotí. Najdeme tu ale k objevování mnohem více. Od sladkých citrusů po dezerty, hlavní jídla nebo koření, španělská kuchyně zkrátka stojí za vyzkoušení. V mnohém se navíc podobá té mexické – ti totiž také hodně koření a jejich jídla jsou často pálivá.

Churros s čokoládou nebo kakaem

Oblíbeným španělským dezertem či pochoutkou jsou churros, které si nejčastěji vychutnáte s čokoládou nebo kakaem. Tato dobrota z odpalovaného těsta se ale na každém místě dělá trochu jinak. Například na Mallorce můžete narazit na churros obalené ve skořicovém cukru, jinde se naopak neobalují vůbec.

Churros v Madridu / Anna Štětková

Empanadas

Empanadas jsou vlastně plněné taštičky nějakou směsí. Může se jednat o tuňáka, špenát, směs kuřecího či hovězího masa, nebo vlastně cokoliv jiného. Na empanadas narazíte téměř všude a při návštěvě Španělska se jim určitě nevyhnete. Seženete je jak ve velkých supermarketech, tak i v malých pekárnách, které jsou ve větších městech na téměř každém rohu.

Horchata

Jiným jménem orxata je mléko, které se vyrábí ze slazených tygřích ořechů. Na některých místech je možné koupit si kávu s horchatou. Její chuť je poměrně specifická a může připomínat například lískové oříšky. Pochází z Valencie, kde si ji taky můžete zakoupit například ve stáncích na náměstí.

Horchata / Anna Štětková

Tostada

Když vyrazíte na typickou španělskou snídani, pravděpodobně na ní nebudou chybět tostadas. Jsou to opečené toasty pokryté různými přílohami. Nejčastěji se bude jednat o olivový olej, nadrobno nasekaná rajčata, která jsou ve Španělsku výborná, a o špetku soli. Koupit si je můžete ve většině pekárnách nebo snídaňových bufetů.

Paella

Paella je typickým jídlem Valencie, ze které taky původně pochází. Jedná se o rýži s kari doplněnou o mořské plody nebo zeleninu. Připravuje se v obrovských pánvích a když byste ji chtěli ochutnat, většinou na ni do restaurace budete muset přijít ve skupince minimálně dvou nebo tří lidí. Menší porce pro jednoho ale také seženete – a to například na tržištích nebo v menších specializovaných bufetech.

Paella / Anna Štětková

Tapas

Tapas není ani tak konkrétní jídlo, jako spíš způsob stolování. Protože Španělé jedí večeře poměrně pozdě, dost často se ty večeře promění v pouhé posezení s vínem a jednohubkami. A těm jednohubkám se říká tapas – i když to nemusí být jen jednohubky. Tapas jsou většinou malé talířky, na kterých můžeme najít všechno možné od oliv, dezertů, salámů, šunky, sýrů, teplých pokrmů i specialit. Ty si Španělé vychutnávají ve společnosti ostatních, většinou večer.

Jakou španělskou pochoutku máte nejraději vy? Dáváte přednost sladkým dezertům, nebo si raději objednáte třeba paellu? Podělte se o to s námi v komentářích.

Zdroje: Anna Štětková, redakce – autorský text; Náhledový obrázek: Pixabay